P

Historien om Saltsjöbaden centrum

När Saltsjöbaden centrum föddes år 1969 var det ganska unikt. Ett helt centrum med butiker och service inhyst i en enda byggnad under tak! Knappast någon större grej idag, men då ett tecken på ”modernitetens yttersta framkant”. 

Initiativet till ett centrum kom av Saltsjöbadens olika handlare och affärsföretagare, som såg hur ortens spridda butiker fick allt svårare enskilt hävda sig i konkurrens och människors allt större krav på service och sortiment. Som medicin mot utarmningen tänkte man sig ett centrum där det mesta fanns som människor behövde till vardag och helg, men under ett tak som skulle hjälpa till att skapa en slags ”bykänsla”. Man ville skapa en gemensam mötesplats där man kunde träffas, ta en fika eller en bit mat och umgås. 

Arkitekt Karl-Axel Bladh var van att tänka ”många människor”, på meritlistan hade han bland annat ombyggnaden av Stockholms Centralstation och T-centralen. Och nog har det passerat människor genom Saltsjöbaden centrum sedan starten!

Saltsjöbaden centrum står stadigt. En av förklaringarna skulle vi vilja påstå är att det där med ”bykänsla” och gemenskap fortfarande finns kvar, det sitter i väggarna. Liksom att handlarna är hej och tjenis med var och varannan kund.

P

Har du några frågor?

Saltsjöbaden centrum ägs av Stadsdelscentrum och förvaltas av Paliro.
Vid frågor kontakta Lisabeth Hiort på lisabeth@paliro.se.

Kontakta oss gärna om du har frågor eller synpunkter.
Vi lovar att svara så fort vi kan. Mejla centrumledningen på kontakt@saltsjobadencentrum.se

Är du intresserad av att hyra lokal hos oss i Saltsjöbaden Centrum?
Kontakta info@paliro.se

Scroll to Top